Delta IT

Uw partner in succesvolle online oplossingen

Geplaatst op 29 november 2018

Wat is Bitcoin?

Bitcoin

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van Bitcoin. De digitale munt die regelmatig in het nieuws is vanwege ongekende stijgingen en verpletterende dalingen in waarde. Wat is Bitcoin en wat kan je er mee? Is investeren in Bitcoin een riskante onderneming of een slimme zet?

Bitcoin

Het ontstaan van Bitcoin

In 2008 heeft de anonieme cryptograaf Satoshi Nakamoto de virtuele munt bedacht waarmee betalingen konden worden gedaan via het internet zonder dat daarbij een derde partij nodig is, zoals een bank of een financiële instelling.

De blockchain

Bitcoin is een zeer slim bedacht computerprogramma dat mensen op hun computer kunnen installeren en hiermee het netwerk kunnen ondersteunen en Bitcoins kunnen bewaren in hun wallet.

De technologie achter Bitcoin wordt de blockchain genoemd. Het is een autonoom werkend programma van achtereenvolgende blokken die aan elkaar verbonden zijn via cryptografische code. In elk virtueel blok worden transacties van het Bitcoin netwerk opgeslagen door miners (delvers).

Bitcoin is een decentraal netwerk, er staat nergens een centrale database van het netwerk. Elke computer in het netwerk gebruikt de opensource Bitcoinsoftware en gezamenlijk wordt gecontroleerd of een transactie klopt en overeenkomt met alle informatie die in de blockchain staat.

Bitcoins minen

De miners gebruiken de computerkracht van hun computers om moeilijke cryptografische berekeningen uit te voeren. De miner die als eerste de cryptografische puzzel oplost mag het blok verwerken in de blockchain. Als bonus worden de vrijgekomen bitcoins overgemaakt naar de portemonnee van de miner. Er is constant een strijd gaande tussen de miners wie de meeste computerkracht heeft om het volgende blok uit te rekenen.

Bitcoin wallet

Iedereen kan de Bitcoinsoftware downloaden en een wallet installeren op een computer. Bij een wallet hoort een uniek bitcoinadres. Hiermee kunnen bitcoins worden verzonden en ontvangen.

Hoe kom ik aan bitcoins?

Bitcoins worden meestal op exchanges gekocht. Dit zijn online handelsplaatsen waar mensen de mogelijkheid krijgen om bitcoins met elkaar te handelen. Ik maak meestal gebruik van Litebit omdat je daar met iDEAL kan betalen.

Zijn bitcoins veilig?

Sinds Bitcoin bestaat is het nog nooit gehackt. Om het netwerk te hacken moet er computerkracht worden gebruikt dat meer is dan 50% van het hele netwerk. De kracht van het netwerk is gigantisch en om deze reden is Bitcoin bijna niet te hacken. De kosten voor een aanval zullen niet opwegen tegen de winst.

Echter zijn er wel veel hacks in het nieuws geweest waar personen zelf (of exchanges) zijn aangevallen. De veiligheid van een wallet wordt bepaald door hoe de eigenaar ermee omgaat. Als een computer met een wallet niet goed beveiligd is kan deze het doelwit worden van hackers.

Is Bitcoin een goede investering

Bitcoin is sinds het ontstaan gigantisch gestegen in waarde tot €18000 begin dit jaar. De prijs van Bitcoin schommelt enorm en wat de toekomst gaat bieden is onzeker. Bitcoins worden steeds minder uitgegeven en deze schaarste zal het aanbod verkleinen en bij een stijgende vraag kan die voor koersstijging zorgen. Bitcoin en andere cryptocurrency hebben veel potentieel, maar blijven een risicovolle belegging en moet alleen gedaan worden met geld wat je kan missen.