Delta IT

Uw partner in succesvolle online oplossingen

Apps & Webapps

Apps... wie kent ze niet tegenwoordig? Sinds de opkomst van de smartphone worden we ermee doodgegooid. Leuk tijdverdrijf natuurlijk, maar wat kun je er op zakelijk gebied mee? En welke vormen van apps bestaan er?

Apps zijn overal om ons heen

Uit onderzoek uit 2018 is gebleken dat Nederlanders gemiddeld 61 uur per maand online zijn op een smartphone. Dat is gemiddeld ongeveer twee uren per dag!

We gebruiken social media om op de hoogte te blijven van het nieuws en de mensen om ons heen. We kijken video's of luisteren naar muziek. We maken foto's en delen dit met bekenden en onbekenden. Maar wat doen we nog meer met onze smartphone?

Een eigen app

Dat apps er zijn om te blijven is duidelijk. Iedere dag worden er meer en meer apps gepubliceerd. Ben je van plan om een eigen app te laten ontwikkelen? Zorg dan dat je iets unieks laat maken en dat je weet dat er vraag naar is. Het zou zonde zijn als je investering verloren zou gaan in een zee van vergelijkbare mobiele applicaties.

Zorg er ook voor dat je een duidelijk beeld hebt van de uiteindelijke werking. Er bestaan namelijk verschillende vormen van apps. De twee meest bekende vormen zijn native/hybride apps en webapps.

Wat is het verschil tussen een app & een webapp?

Apps en webapps hebben veel met elkaar gemeen, maar toch zijn er ook een aantal belangrijke verschillen. Het grootste verschil is de techniek achter de applicatie. Apps worden speciaal ontwikkeld om op de verschillende besturingssystemen van bijvoorbeeld smartphones te werken (iOS, Android, Windows). Webapps draaien daarentegen in de browser van het apparaat.

Apps

  • Geïnstalleerd op apparaat
  • Kan gebruik maken van apparaatfuncties
  • Gegevens opslaan op apparaat
  • Heeft 'handmatige' updates nodig
Ga naar Apps

Webapps

  • Geen installatie nodig, draait in de browser
  • Opslag van gegevens op de webserver
  • Snellere ontwikkeling
  • Altijd de nieuwste versie
Ga naar Webapps

Het verschil tussen native en hybride apps zit voornamelijk in de gebruikte technieken. Native apps zijn speciaal geprogrammeerd voor smartphones met een bepaald besturingssysteem (Apple iOS, Android, Windows Phone). Ieder besturingssysteem heeft zijn eigen programmeertaal. Hybride apps worden ontwikkeld vanuit één programmeertaal die ervoor zorgt dat ze op alle besturingssystemen werken.

Webapps maken daarentegen gebruik van de browser van de telefoon. Het laten ontwikkelen van een webapp is in de meeste gevallen voordeliger, doordat het doorgaans minder tijd kost om te ontwikkelen. De techniek achter een webapp is te vergelijken met die achter een website. Een nadeel van een webapp kan zijn dat deze niet in de App Store te vinden is.

Wat voor app heb ik nodig?

Vraag jezelf eerst af of je app gebruik dient te maken van ingebouwde telefoonfuncties, zoals bijvoorbeeld de camera, trilfunctie, GPS-locatie of contactenlijsten. Als dat zo is kies je voor een native/hybride app. Bedenk voor welke besturingssystemen je app beschikbaar moet zijn, en of het belangrijk is dat je app in de App Store te vinden is.

Een keuze maken is niet altijd even makkelijk. Het is raadzaam eerst advies in te winnen, voordat je iets laat ontwikkelen. Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen, we kunnen u een beter beeld geven van de mogelijkheden.