Delta IT

Uw partner in succesvolle online oplossingen

Wat is een domein extensie?

Een domein extensie is het achterste gedeelte van een domeinnaam, de letters achter de “punt”. Vaak staan deze letters voor de afkorting van een land. In Nederland is .nl de domein extensie.

Top-level-domein

Een domein extensie wordt ook wel een top-level-domein genoemd omdat dit het hoogste niveau is bij een domeinnaam, de TLD (Top Level Domain). Daaronder valt de naam dan het domein en daaronder komt de sub domeinnaam.

TLD’s zijn verdeelt in verschillende groepen. Hieronder een overzicht van de verschillende Top Level Domein’s:

  • ccTLD – Country Code Top Level Domain
    Dit is de domein extensie van een land of onafhankelijk grondgebied. Deze domein extensies bestaan uit 2 letters.
  • gTLD’s – Generieke Top Level Domain
    Deze domein extensies zijn weer onderverdeeld in niet-gesponsorde TLD’s en gesponsorde TLD’s.
    Niet-gesponsorde TLD’s zijn bijvoorbeeld .com, .net, .biz, .name, en. info.
    Gesponsorde TLD’s zijn .aero, .cat, .coop, .jobs, .museum, .mobi, .travel en .tel.

Uitleg over de bekendste domein extensies

De .nl-extensie is het Top Level Domein van Nederland. Het is een professionele en mooie extensie die voor iedereen beschikbaar is, voor zowel particulieren als bedrijven. Op het gebied van zoekmachine optimalisatie is deze extensie interessant als je goed wilt scoren in de zoekmachines in Nederland.

De .com-extensie is officieel bedoeld voor domeinen met commerciële doeleinden. Het is de meest gebruikte extensie van het internet en wordt veel in de VS gebruikt.

De .net-extensie is officieel bedoeld voor internet providers, maar wordt nu volop gebruikt voor andere doeleinden.

De .org-extensie was bedoeld voor non-profit organisaties en wordt hiervoor nog geregeld gebruikt. Het is echter voor iedereen mogelijk om deze domein extensie te kiezen.

De .info-extensie is een relatief nieuwe extensie. De extensie is vrijgegeven omdat de vraag naar domeinnamen erg groot is en het aanbod erg klein, hierdoor kunnen er weer nieuwe domeinnamen worden geregistreerd.

De .nu-extensie is een Top Level Domein van het eiland Niue. Deze extensie is in Nederland populair omdat het mooie combinaties mogelijk maakt, zoals bijvoorbeeld www.proef.nu.

De .eu-extensie is uitgegeven voor bedrijven die zaken doen in landen in Europa.

ICANN

De organisatie die beslist over het uitbrengen en beheren van domein extensies is de ICANN. In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om zelf TLD’s aan te kunnen vragen. De ICANN is momenteel bezig met het ontwikkelen van de procedure hiervoor. Het is dan mogelijk voor bedrijven of geografische locaties, zoals steden en regio’s, om zelf een eigen domein extensie aan te vragen. De kosten voor het aanvragen van een domein extensies zijn zeer hoog en lopen in de tonnen per jaar.

SIDN

De Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland is in Nederland verantwoordelijk voor het uitbrengen en beheren van de .nl extensie en het systeem waarmee de registraties en transacties plaatsvinden.

Domeinnaam registreren

Delta IT kan in principe alle domeinnamen registeren van alle domein extensies. Wel is het zo dat sommige domein extensies bepaalde eisen stellen aan de herkomst van de registrant of aan het termijn waarvoor een domeinnaam kan worden geregistreerd. De prijzen voor het registeren van verschillende domein extensies kunnen erg verschillen. Sommige domeinnamen kosten enkele euro’s per jaar en anderen enkele duizenden euro’s per jaar.

Als je interesse heeft in een bepaalde domein extensie dan kun je het beste contact met ons opnemen. Wij kunnen je dan inlichten over de prijzen en bijzonderheden van de TLD’s.