Delta IT

Uw partner in succesvolle online oplossingen

Wat is responsive webdesign?

Een vraag die we vaak gesteld krijgen, wat is responsive webdesign? In de basis is responsive webdesign, ofwel het hebben van een responsive website, heel simpel. Een responsive website is een website die als het ware meebeweegt met het scherm. Een website die op ieder scherm (desktop, tablet, telefoon) goed te bekijken en gebruiken is.

Tegenwoordig zijn de meeste websites op een responsive manier opgebouwd. Toch zie je nog wel eens websites, vaak vele jaren geleden gebouwd, die op een smartphone niet of nauwelijks te bekijken zijn. Waarbij je ver moet inzoomen om te lezen wat er staat. Dat is natuurlijk niet bepaald gebruiksvriendelijk.

Hoe websites er ‘vroeger’ uitzagen

Voorheen hadden websites vaak een vaste breedte van bijvoorbeeld 1000 pixels. Voor iedereen met een desktop computer in huis of op kantoor was hier niets mis mee. Mobiele telefoons waren destijds nog niet zo ‘smart’, dus van veel verschillende schermgroottes was geen sprake. Sinds de komst van smartphones en tablets is de noodzaak van responsive webdesign drastisch veranderd.

Waarom is een responsive website zo belangrijk?

Het aandeel website bezoekers die via een smartphone surfen wordt steeds groter. Op het moment van schrijven is dit percentage 54,8% wereldwijd. Meer dan de helft dus. Het zou erg jammer zijn om de helft van jouw potentiële klanten te verliezen, doordat jouw website niet te gebruiken is op een mobiele telefoon.

Door jouw website beschikbaar en bruikbaar te maken op alle soorten apparaten en schermformaten zorg je ervoor dat iedereen jouw website zonder problemen kan gebruiken.

Een responsive website geeft een groot voordeel in Google

Al sinds 2015 geeft Google responsive websites een voordeel in de zoekresultaten. Responsive websites zullen dus eerder op de eerste plek in Google verschijnen dan websites die niet mobielvriendelijk zijn. Het voordeel dat Google toekent aan responsive websites is door de jaren alleen maar groter geworden. Voor professionele websites en webshops is een responsive design dus ook echt een must geworden!

Benieuwd of jouw website geschikt is voor mobiele apparaten?

Ben je benieuwd of jouw website helemaal klaar is voor mobiele bezoekers? Dan hebben we goed nieuws voor je. Dit kun je namelijk heel gemakkelijk controleren. Google heeft een gratis online tool ontwikkeld om te achterhalen of jouw website geschikt is voor mobiele apparaten. Plak jouw website adres in het veld en druk op Enter. Zo simpel is het!

Ga naar de Mobielvriendelijke Test tool van Google

Heb jij nog een ‘non-responsive’ website?

Behoor jij nog tot één van die mensen met een niet responsive website? Stuur ons dan eens een bericht. We willen je graag helpen door een website te ontwikkelen die bij de tijd is en weer jaren mee kan. Dat is fijn voor jezelf, maar vooral voor jouw (potentiële) klanten!