Delta IT

Uw partner in succesvolle online oplossingen

Wat is SSL en waarom heb ik dit nodig?

Secure Socket Layer, daar staat SSL voor. Maar wat doet het dan?

SSL is een protocol dat zorgt voor een beveiligde verbinding bij onder meer websites en e-mailverkeer. Dit wil zeggen dat (gevoelige) informatie versleuteld wordt doorgegeven van verzender naar ontvanger en vice versa. Vergelijk het met een brief die in codetaal wordt geschreven. Deze brief kan worden onderschept, maar de onderschepper kan de brief niet lezen en heeft er dus niets aan. Het is belangrijk dat informatie zoals adresgegevens en betaalgegevens beveiligd worden. Website bezoekers willen immers niet dat hun gegevens op straat komen te liggen.

SSL certificaat

Een webserver heeft een SSL certificaat nodig om een beveiligde SSL verbinding tot stand te kunnen brengen. Het certificaat is eigenlijk een verificatie van de identiteit van je website. Deze geeft aan dat jouw website de versleuteling (encryptie) van data mag afhandelen.

Een SSL certificaat bestaat uit een Private Key en een Public Key. De Private Key is alleen bekend bij de eigenaar van het certificaat en zorgt voor de ontcijfering van gecodeerde informatie. De Public Key is zichtbaar voor iedereen en zorgt voor de versleuteling van informatie en de controle van digitale handtekeningen.

Verschil tussen HTTP en HTTPS

Waaraan herken ik een SSL verbinding?

Een beveiligde (SSL) verbinding herken je aan het bekende slotje voor de adresbalk in je browser (zie afbeelding). Bij een succesvolle SSL implementatie zie je ook dat het website adres geen http:// maar https:// bevat. Heeft je website (nog) geen beveiligde verbinding? Dan geven browsers tegenwoordig vaak een waarschuwing!

De voordelen van een SSL verbinding

Een beveiligde SSL verbinding brengt enkele voordelen met zich mee:

Bescherming voor je bezoekers
De data waar jouw website mee in aanraking komt wordt versleuteld. Dit betekent dat de gegevens van jouw website bezoekers niet onderschept en gebruikt kunnen worden. Met een SSL certificaat geef je aan dat je geeft om de veiligheid van je website bezoekers en (potentiële) klanten.

Een betere positie in Google
Eén van de factoren van een goede positie in Google is het hebben van een beveiligde verbinding. Dit wordt steeds belangrijker voor zoekmachines. Onder het motto “HTTPS everywhere” wil Google zorgen dat men meer denkt aan veiligheid op het web.

Hogere conversie van je website
Een SSL verbinding zorgt voor meer vertrouwen. Zeker voor webshops is het belangrijk om data te versleutelen. Hier komen namelijk betaalgegevens verwerkt. Bij het aanschaffen van producten via internet letten steeds meer mensen op het slotje in de adresbalk. Geen slotje? Dan zoeken mensen liever even verder naar een ander bedrijf.

Wat kost een SSL verbinding?

Veel hosting-aanbieders bieden een gratis SSL certificaat aan. Er zijn ook aanbieders die geld vragen voor een certificaat. Meestal heeft dit te maken met het soort certificaat dat je afneemt. Er zijn namelijk meerdere soorten SSL certificaten. Zo heb je een certificaat met alleen domeinvalidatie (hier wordt alleen de domeinnaamhouder gecontroleerd), organisatievalidatie (hier worden al je bedrijfsgegevens gecontroleerd en opgenomen in het certificaat), en uitgebreide validatie (hier worden al je bedrijfsgegevens volgens uitgebreide richtlijnen gecontroleerd en opgenomen in het certificaat).

Voor de meeste websites voldoet een certificaat met domeinvalidatie prima. In deze gevallen is een SSL verbinding dus vaak gratis te regelen. Voor webshops is een organisatie- of uitgebreide validatie aan te raden.

Kies ook voor SSL

Met de komst van de AVG privacywet wordt een SSL verbinding min of meer verplicht gesteld. De privacywet moet ervoor zorgen dat persoonsgegevens op een goede en veilige manier worden verwerkt. Heb je een contactformulier op jouw website of verwerk je andere gegevens? Zorg dan voor een beveiligde verbinding. Heb je een webshop, maar nog geen SSL verbinding? Onderneem direct actie voordat je klanten misloopt of er een waarschuwing van de (toezichthouder) Autoriteit Persoonsgegevens op je mat ligt.

Wil jij ook een veilige website?

Voor onze klanten zorgen we standaard voor een (gratis) SSL certificaat. Jouw website is dus altijd beveiligd. Heb je nog geen beveiligde website, maar vindt je veiligheid voor jouw bezoekers wel belangrijk? Zorg er dan snel voor een beveiligde website. Hulp nodig? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.