Delta IT

Uw partner in succesvolle online oplossingen

Geplaatst op 12 maart 2018

Ga jij op 21 maart stemmen voor privacy óf voor veiligheid?

Sleepwet: voor of tegen?
Sleepwet: voor of tegen?

Op 21 maart mag Nederland voor of tegen de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten stemmen. Deze wet staat ook wel bekend als de sleepwet en zorgt ervoor dat de overheid en de AIVD veel meer bevoegdheden krijgen om gegevens in te zien. Het lijkt alsof iedereen tegen de wet stemt alhoewel er genoeg voordelen te bedenken zijn. De AIVD gaf onlangs aan dat deze nieuwe wet de nationale veiligheid ten goede komt.

De coalitie heeft afgesproken dat de wet er hoe dan ook komt en dat de uitslag van het referendum de wet niet kan tegenhouden. Het referendum kan wel een duidelijk signaal afgeven dat de burgers het niet met de wet eens zijn.

Nadelen van de sleepwet

Als de sleepwet wordt doorgevoerd mag de AIVD in de toekomst meer online gegevens inzien van burgers. De AIVD mag dan met een ‘sleepnet’ op grote schaal big data verzamelen van burgers. Dit geldt ook voor burgers die niet verdacht zijn en geen strafbaar feit hebben gepleegd. Al je online communicatie via apparaten zoals telefoons, tablets, desktops en bijvoorbeeld smart-tv’s mogen drie jaar worden bewaard.

De sleepwet staat toe dat je gegevens ongefilterd mogen worden gedeeld met buitenlandse geheime diensten en landen. Volgens Amnesty zouden je online communicatie-uitingen gevolgen kunnen hebben voor de toekomst. Stel dat je een opmerking maakt die in een ander land als discriminerend of beledigend wordt opgevat, dat de kans bestaat dat je in de toekomst niet welkom bent in dat land.

Voordelen van de sleepwet

Wie denkt dat hij na het invoeren van de nieuwe sleepwet op zijn hoede moet zijn die heeft het volgens de overheid mis. Want de sleepwet houdt zich alleen bezig met zaken zoals terrorisme en openbare veiligheid. Deze wet richt zich niet op het opsporen van burgers die bijvoorbeeld illegaal films downloaden, Popcorn Time gebruiken of andere torrents downloaden.

De sleepwet zorgt ervoor dat terroristische aanslagen kunnen worden voorkomen. Sinds de aanslagen in Parijs van november 2015 vonden West-Europese geheime diensten maar liefst 1.600 aanwijzingen voor nieuwe jihadistische terreur. Deze aanwijzingen zijn gevonden in verschillende telefoongesprekken, e-mails en andere online berichten. Een aantal terroristische aanslagen zijn hierdoor voorkomen.

Er zijn verschillende voor- en nadelen te benoemen over de sleepwet. Op 21 maart mogen de burgers zijn of haar mening geven door voor of tegen te stemmen tijdens het referendum. Maar wat de uitkomst ook zal zijn, de coalitie heeft aangegeven dat de sleepwet doorgaat. Weet jij al of je voor of tegen de sleepwet gaat stemmen?