Delta IT

Uw partner in succesvolle online oplossingen

Geplaatst op 21 maart 2018

Pagespeed van je website verbeteren

Pagespeed website verbeteren

Niets is vervelender dan een trage website waar je lang moet wachten totdat een pagina is geladen. Een hoge pagespeed oftewel paginasnelheid zorgt voor een hogere positie in Google, een aangename gebruikerservaring en niet te vergeten meer conversies. Er kan dus gezegd worden dat een snelle website succesvoller is dan een trage website. Dit is ook terug te zien in een onderzoek van Alexa. Het bedrijf Alexa heeft een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat de top 50.000 websites wereldwijd een gemiddelde laadtijd hebben van minder dan 0,7 seconden.

Snelheid website verbeteren

De pagespeed is dus een erg belangrijk aandachtspunt voor je website. De pagespeed heeft invloed op je vindbaarheid, usability en je conversies. Je vraagt je nu vast af: “Hoe moet ik de snelheid van mijn website verbeteren?” Op deze vraag krijg je in dit artikel antwoord! Websites kunnen op verschillende vlakken vertraging oplopen. Zowel in de content, de structuur van de pagina’s en door een trage hostingpartij.

Afbeeldingen

Vaak wordt er gezegd “afbeeldingen maken je website traag”. Dit is niet per definitie waar. Als je een afbeelding op je website plaatst heb je te maken met twee aspecten: de opslag van de afbeelding op de server en het opvragen ervan door een bezoeker. Door de opslag van de afbeelding wordt je website niet trager maar door het opvragen van een pagina door een bezoeker wel. Deze vertraging is pas écht merkbaar als er veel afbeeldingen binnen één pagina worden opgevraagd. Afbeeldingen kun je minder zwaar maken door ze te comprimeren en door metadata weg te halen.

Een snelle webhoster zorgt voor een snelle website.
Door een webhostingpakket aan te schaffen met slimme technologie die is toegespitst op je CMS kun je je website zeker sneller maken. Maar als je website niet goed in elkaar zit zal zo’n webhostingpakket je website zeker niet sneller maken.

Schone broncode

Vaak wordt er content gecreëerd met slechte broncodes, onnodige spaties, komma’s en andere leestekens. Als je jouw broncode opschoont door minder HTML te gebruiken kun je jouw website al een boost geven.

Caching activeren

CMS systemen hebben vaak plug-ins voor caching. Door middel van caching sla je eerder bezochte pagina’s vanzelf op. Doordat je eerder opgeslagen websites worden opgeslagen hoef je minder informatie te laden waardoor je websites sneller kan laden.

SSL certificaten

Dat SSL-certificaten je website traag maken is een absolute fabel. Door gebruik te maken van een HTTP/2 versleuteling kun je websites soms zelfs sneller maken als je het verkeer via SSL laat lopen. Maak je geen gebruik van een HTTP/2 versleuteling dan kan je website milliseconden vertraging met zich meebrengen. Deze vertraging is echter zo klein dat je je hier geen zorgen over hoeft te maken. Want SSL-certificaten zorgen voor een veilige verbinding, een betere Google ranking en het straalt vertrouwen uit naar je bezoekers.

Benieuwd naar de pagespeed van jouw website?

Via verschillende tools waaronder de PageSpeed Insights tool van Google kun je de pagespeed van je website makkelijk en snel meten. Als je de domeinnaam van je website in de tool zet krijg je een overzicht te zien met de punten die te verbeteren zijn voor mobiel desktop. Je ziet dan foutmeldingen en suggesties voor de onderstaande punten:

  • JavaScript en CSS
  • Afbeeldingen optimaliseren
  • Gebruikmaken van browsercaching
  • Reactietijd van server beperken
  • JavaScript verkleinen

Heb je nog andere vragen over de pagespeed van je website? Dan helpen wij je graag verder. Neem vrijblijvend contact op en zorg dat ook jouw website een goede pagespeed krijgt!