Delta IT

Uw partner in succesvolle online oplossingen

Geplaatst op 15 maart 2014

Veilig surfen op het web

Nieuwe technologie├źn volgen elkaar in een steeds sneller tempo op. Het internet in de huidige vorm bestaat al ruim 30 jaar, in deze tijd is er echter wel veel veranderd. Omdat het internet vol staat met persoonlijke en gevoelige informatie is het een steeds groter doel voor hackers geworden. Kunt u nog wel veilig online surfen? Hoe kunt u het beste uw veiligheid online waarborgen?

Onlangs heeft Microsoft aangekondigd op 8 april 2014 te stoppen met het leveren van updates voor het besturingssysteem Windows XP. Dit besturingssysteem dateert uit 2001 en is inmiddels al omgeruild voor nieuwere besturingssystemen van Microsoft. Het feit dat er geen updates meer worden uitgebracht betekend voor hackers dat ze een zwakheid in het besturingssysteem kunnen vinden en die zwakheid onbeperkt kunnen misbruiken. Wanneer dit gebeurd kunnen hackers mogelijk uw gegevens buitmaken of uw computer overnemen, met alle gevolgen van dien.

Mocht u nog beschikken over een computer waar Windows XP op draait dan doet u er verstandig aan om over te stappen op een nieuwer besturingssysteem van Microsoft. Wanneer dit geen mogelijkheid is kunt u Microsoft EMET downloaden en installeren, met deze toepassing verhoogd u de veiligheid van uw besturingssysteem en worden een aantal mogelijke hackscenario’s voorkomen. De volgende algemene maatregelen zijn van toepassing op Windows XP alsook op andere besturingssystemen:

  1. Download een veilige internetbrowser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox.
  2. Verzeker uzelf ervan dat alle software op de computer up-to-date is. Dit geldt met name voor programma’s zoals Adobe Flash Player, Java, Adobe PDF Reader en natuurlijk uw webbrowser.
  3. Installeer een antivirusprogramma zoals bijvoorbeeld Kaspersky Internet Security.

Na verloop van tijd zullen ook andere bedrijven geen updates meer gaan leveren voor Windows XP, waardoor ook programma’s van die bedrijven een zwakheid kunnen bevatten die misbruikt kan worden door hackers. Concluderend kan ik zeggen dat, wanneer u nog gebruik maakt van Windows XP, het verstandig is om te upgraden naar een nieuwer besturingssysteem van Microsoft of om een nieuwe computer aan te schaffen, waar automatisch een van de nieuwste besturingssystemen op staat. Wilt u meer advies over uw online veiligheid? Neem dan contact met ons op.