Delta IT

Uw partner in succesvolle online oplossingen

Wat zijn de kosten van een website?

Een website is een belangrijke (en vaak noodzakelijke) investering voor je bedrijf. Steeds meer bedrijven zijn afhankelijk van hun website om nieuwe klanten binnen te halen. Je wil vooraf wel weten waar je financieel aan toe bent. Het is ook niet zo gek dat er in Google iedere maand duizenden zoekopdrachten worden gedaan naar “kosten website” en “prijs website laten maken”. We willen je daarom graag uitleggen waar de prijs van afhankelijk is en geven je een indicatie van de kosten van een website.

Elke website is anders, de kosten verschillen dus ook

De kosten van een website zijn afhankelijk van een aantal factoren. Elke website is namelijk anders. De prijs van een simpele website met wat informatie en contactgegevens kun je niet vergelijken met een complete webshop met alles erop en eraan. Denk daarom eens na over onderstaande factoren. Zijn deze functionaliteiten op jouw (nieuwe) website van toepassing?

Het type website

Wat voor soort website heb je nodig?

 • Een informatieve website waar je bezoekers voornamelijk informeert over je bedrijf en diensten
 • Een website gericht op conversie waar bezoekers zoveel mogelijk verleid worden contact op te nemen of een aanvraag te doen
 • Een verkoop website (webshop) waar bezoekers daadwerkelijk producten kunnen bestellen
 • Een website of webapplicatie met geregistreerde gebruikers die zelf acties kunnen uitvoeren

Zoals je begrijpt wordt ieder soort website op een andere manier opgebouwd. De tijd die nodig is om een informatieve website te bouwen is natuurlijk minder dan bij een complete webshop of webapplicatie. En meer tijd betekent logischerwijs ook meer kosten.

Niet zeker van voor soort website je nodig hebt? Stel jezelf dan eens de vraag: wat is het doel van mijn website?

Zelf je website aanpassen

Misschien heb je de term Content Management System (CMS) al wel eens voorbij zien komen. Een CMS is een systeem waarmee het mogelijk wordt om zelf jouw website aan te kunnen passen. Je kunt bijvoorbeeld teksten en afbeeldingen wijzigen, het menu aanpassen en nieuwe pagina’s of blog berichten toevoegen. Een CMS is een must voor websites met veel content. Je hoeft de bouwer van je website dus niet meer om hulp te vragen bij kleine wijzigingen. En dat scheelt geld op de lange termijn!

Wil je een website met CMS laten bouwen? Dan zullen de kosten iets hoger worden dan als je kiest voor een website zonder CMS. Dit heeft weer te maken met de extra tijd die het kost om delen van de website dynamisch (aanpasbaar) te maken. Het grote voordeel is wel dat je deze extra kosten snel terugverdient wanneer je zelf je website kan beheren.

Het website ontwerp

De prijs van een website is ook afhankelijk van het ontwerpproces. Wil je één, twee of drie ontwerpen laten maken? Mensen hebben vaak bepaalde ideeën in hun hoofd over hoe de website eruit moet komen te zien. We zien dan ook regelmatig dat er meerdere ontwerpen zijn gewenst, zodat er een duidelijke (ontwerp)richting kan worden gekozen. Naarmate het aantal gewenste ontwerpen stijgt, stijgen ook de uren en dus de kosten.

We geven onze klanten vanzelfsprekend altijd de mogelijkheid om feedback te geven op ontwerpen. Je hebt altijd de mogelijkheid om verschillende ontwerpen door ons te laten maken. Ben je tevreden met één ontwerp (die we helemaal naar wens uitwerken)? Dan betekent dit niet dat je niets te vertellen hebt. Integendeel. We willen dat je enthousiast wordt van je nieuwe website, onafhankelijk van het budget! Op basis van onze design-ervaring én jouw feedback maken we het ontwerp helemaal naar wens.

Maatwerk of template website

Ben je toe aan een nieuwe website, maar heb je een wat kleiner budget? Dan kun je ook kiezen voor een template website. Maar wat is het verschil tussen een maatwerk website en een template website?

Een maatwerk website is een website die van begin tot eind voor jouw bedrijf ontwikkeld wordt. Het ontwerp wordt gemaakt op basis van de beschikbare huisstijl, zodat deze naadloos aansluit bij de identiteit van je bedrijf. We kunnen een onbeperkt aantal functionaliteiten inbouwen en je kunt op ieder moment in het proces feedback geven.

Een template website is wat simpeler. We hebben een aantal standaard ontwerpen gemaakt waaruit je kunt kiezen. Hier zetten we jouw logo in en passen we de kleuren aan. Je hebt dus geen unieke uitstraling, maar je bent wel relatief goedkoop online vindbaar.

Functionaliteiten en koppelingen

Een website kan een hoop (extra) functionaliteiten bevatten. Vaak is ‘the sky, the limit’. Maar welke functies heb je echt nodig? Een simpel contact- of aanvraagformulier of misschien juist wel een koppeling met een extern systeem? De website kosten hangen af van de verschillende functionaliteiten die je nodig hebt. Enkele voorbeelden van functionaliteiten en koppelingen:

 • Contact- of aanvraagformulier
 • Agenda
 • API-koppelingen (externe data uitlezen of versturen)
 • Blog
 • Anti-spam beveiliging
 • Chatfunctie
 • Geïntegreerde reviews
 • Portfolio
 • Zoekfunctie

Natuurlijk zijn er nog vele extra functionaliteiten te bedenken die mogelijk zijn in jouw website. In principe is (bijna) alles mogelijk, maar bedenk wel dat extra functies ook meer geld zullen kosten.

Prijsindicatie website

Afhankelijk van het type website, de (extra) functionaliteiten, wel of geen CMS en maatwerk of template kunnen we een redelijke indicatie geven voor de kosten van jouw nieuwe website.

Maatwerk website met CMS
standaard 1 ontwerp – meer mogelijk, zelf te beheren, standaard 15 pagina’s gratis – meer mogelijk
Indicatie kosten: 2500-3500

Maatwerk website zonder CMS
standaard 1 ontwerp – meer mogelijk, standaard website functionaliteiten + meer mogelijk, statisch, standaard 15 pagina’s gratis – meer mogelijk
Indicatie kosten: 1500-2500

Maatwerk webshop
standaard 1 ontwerp – meer mogelijk, standaard webshop functionaliteiten + meer mogelijk, altijd in combinatie met CMS, standaard 15 pagina’s gratis – meer mogelijk
Indicatie kosten: 4000+

Maatwerk webapplicatie
sterk afhankelijk van het doel en de werking, vertel ons je wensen – dan maken wij een fixed-price offerte
Indicatie kosten: 5000+

Standaard template website
keuze uit één van onze templates, beperkt aantal functionaliteiten
Indicatie kosten: 600 – 900

De bovengenoemde prijsindicaties gelden voor een complete website inclusief ontwerp, maar exclusief domeinnaam en hosting. Bekijk de kosten van een domeinnaam en de kosten voor webhosting.

Besparen op de kosten van een website

Interesse in een nieuwe website, maar wil je toch hier en daar wat kosten besparen? Dat kan!

De grootste besparing is om te gaan voor een template website in plaats van een maatwerk website. Het nadeel is dan wel dat je geen uniek ontwerp hebt en dat extra functionaliteiten die niet standaard aanwezig zijn niet zomaar te implementeren zijn. Je website kan dus veel lijken op een website van andere klanten van ons.

Kies je voor een website met CMS? Dan kun je ook besparen door zelf een aantal pagina’s toe te voegen. Standaard zorgen we zelf dat bij de oplevering van een website alle benodigde pagina’s aanwezig zijn. Indien je een website laat maken met een Content Management Systeem kun je ervoor kiezen om zelf pagina’s toe te voegen. Daarmee kun je kosten besparen, omdat het ons ook tijd bespaard.

Vertel ons je wensen en je budget, dan kijken wij wat we voor je kunnen betekenen. We willen altijd iets moois opleveren… voor welk budget dan ook!

Waarom zijn wij zo open over onze prijzen?

We vinden het belangrijk dat onze klanten weten waar ze aan toe zijn. We proberen zo transparant mogelijk te zijn. Dit zouden we zelf ook willen.

De reden dat we alleen prijsindicaties kunnen geven en geen vaste prijzen is dat er veel factoren bij komen kijken. We spreken daarom ook graag af om in een persoonlijk gesprek je eisen en wensen te bespreken. Hierna maken we een fixed-price offerte. Eén bedrag voor het hele website traject.

Vragen over de kosten van jouw nieuwe website?

Stel ons gerust je vragen met betrekking tot de prijs van een website. We geven altijd open en eerlijk antwoord op al je vragen. Ook denken we graag met je mee!