Delta IT

Uw partner in succesvolle online oplossingen

Welke domeinnaam zal ik registeren?

Je eigen domeinnaam is één van de belangrijkste aspecten van je website. Dit is immers de naam die mensen moeten onthouden als ze naar je website willen gaan. De domeinnaam speelt ook een belangrijke rol in de vindbaarheid van je website in zoekmachines zoals Google. Daarom is het goed als je eerst stil staat bij het kiezen van de juiste domeinnaam. Hieronder staan enkele aandachtspunten bij de registratie van een domeinnaam.

Welke domeinnaam extensie kiezen?

Bij het kiezen van de juiste domeinnaam heb je de keuze uit verschillende extensies. Een extensie zijn de laatste letters achter de punt van een domeinnaam. De extensie voor Nederland is bijvoorbeeld: .nl. Bij het kiezen van de juiste extensie voor je website moet je in het achterhoofd houden voor welke doelgroep je website is bedoeld.

Als je je voornamelijk richt op Nederlands publiek, dan is het verstandig om een .nl domein te kiezen. Is je doelgroep internationaal kies dan voor een .com domeinnaam. Voor Europa is er een speciale domein extensie: .eu.

Bedrijfsnaam of beschrijvende domeinnaam?

De meeste bedrijven kiezen voor een domeinnaam die bestaat uit hun bedrijfsnaam, zoals www.bedrijfsnaam.nl. Dit is meestal de beste keuze. Veel mensen zullen er namelijk vanuit gaan dat je onder deze domeinnaam vindbaar bent en zullen deze proberen in te voeren in de browser.

Een beschrijvende domeinnaam heeft daarentegen ook enkele voordelen. Een beschrijvende domeinnaam kan bezoekers beter aanspreken, omdat deze een algemener karakter hebben, zoals www.laptops.nl. Een ander voordeel van zo’n domein is dat die ook extra waarde genereert voor SEO optimalisatie. Hierdoor ben je beter vindbaar op het trefwoord “laptops”. Het verstandigst is om je normale bedrijfsnaam te registreren en daarbij een domein aan te vragen met een belangrijk trefwoord erin, zoals www.pietersen-laptops.nl. Je zou dan de website kunnen plaatsen onder dit domein en voor www.pietersen.nl een doorlink domein aan kunnen vragen, zodat deze bezoekers worden doorgestuurd naar je hoofddomein. Dit is een specifiek voorbeeld, graag adviseren wij je bij deze keuze.

Simpele & korte domeinnaam

Het is verstandig om een zo kort mogelijke domeinnaam te registreren die goed te onthouden is. Mensen zien bijvoorbeeld je domeinnaam op je bedrijfswagen staan en willen daarna je website bezoeken. Het is belangrijk om dan een korte, makkelijk te onthouden domeinnaam te hebben. Daarnaast moet de domeinnaam ook makkelijk uit te spreken zijn, zoals voor het gebruik in radio commercials en bij mond-tot-mond reclame.

Belangrijke trefwoorden in de domeinnaam

In punt 2 is al aandacht besteed aan het feit dat belangrijke trefwoorden in je domeinnaam plaatsen slim is voor je positie in de zoekresultaten van de zoekmachines. Doordat je relevante trefwoorden in de domeinnaam plaatst krijg je hiermee voordeel in de zoekresultaten van Google. Delta IT kan je helpen bij het selecteren van de juiste trefwoorden als onderdeel van de SEO zoekmachine optimalisatie. Laat dit daarom eerst door ons analyseren. Wij beschikken over de juiste kennis en tools om te bepalen welke trefwoorden het meest interessant zijn voor je domein. Het is om meerdere redenen belangrijk om meteen de juiste domeinnaam te kiezen, zodat je later niet je communicatiemiddelen hoeft aan te passen en opnieuw bekendheid hoeft te genereren voor de domeinnaam.

Variaties registreren

Wil je dat je product/dienst of merk niet wordt misbruikt door derden of concurrenten? Dan is het verstandig om beschikbare variaties van jouw domeinnaam te registeren. Je zou bijvoorbeeld ook de .com domein kunnen registreren, zodat je zeker weet dat bezoekers die deze domeinnaam intypen ook op je website terecht komen.

Voor bijvoorbeeld de domeinnaam www.pietersen-laptops.nl is het verstandig om ook www.pietersenlaptops.nl te registreren, aangezien mensen niet altijd de juiste domeinnaam goed onthouden. Hierover adviseren wij je graag, zodat je niet onnodig alle variaties en extensies gaat registreren.

Domeinnaam gevonden

Heb je de ideale domeinnaam voor ogen? Controleer dan snel of deze domeinnaam nog vrij is. Het is raadzaam de domeinnaam zo snel mogelijk te (laten) registreren, zodat niemand anders je voor kan zijn.