Delta IT

Uw partner in succesvolle online oplossingen

Hoe begin ik met Google Analytics?

Vaak krijgen we de vraag “Hoe kan ik Google Analytics gebruiken”. Bijvoorbeeld wanneer je een (nieuwe) website hebt en bezoekers wil meten of om inzicht te krijgen in het aantal conversies die jouw website oplevert. Het gebruik van Google Analytics is eigenlijk best makkelijk, je moet alleen even weten hoe je begint. Daarom helpen we je graag op weg!

Een korte intro: Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een product van Google die het mogelijk maakt bezoekers van jouw website in kaart te brengen. De statistieken die worden weergegeven kunnen er waardevol zijn. Zo zie je bijvoorbeeld:

  • hoeveel bezoekers jouw website hebben bekeken
  • waar de bezoekers van jouw website vandaan komen
  • via welk apparaat jouw website het meest (of het minst) wordt bezocht
  • hoelang bezoekers gemiddeld op jouw website verblijven
  • hoeveel mensen een contactformulier in hebben gevuld

+ nog veel meer…

Tegenwoordig is Google Analytics echt een must voor iedere website-eigenaar. Jouw website heb je niet voor niets. Je wil weten hoeveel mensen daadwerkelijk jouw website bereiken en welke pagina’s het beste werken. Vandaar dat we je nu uitleggen hoe je begint met Google Analytics.

Heb je al een Google account?

Wanneer je al beschikt over een Google account kun je direct inloggen bij Google Analytics. Je kunt dan stap 1 t/m 5 overslaan. Een Google account kan een e-mailadres van Gmail zijn of een eigen e-mailadres dat gekoppeld is met Google. Heb je nog geen Google account? Maak dan eerst een account aan. Ga direct naar “Google Analytics account instellen” wanneer je al wel een Google account hebt.

Google account aanmaken

Stap 1. Klik op registreren

Stap 2. Vul je gegevens in en kies een veilig wachtwoord

Stap 3. Verifieer je nieuwe Google account

Stap 4. Vul je gegevens aan

Stap 5. Accepteer het privacybeleid en de voorwaarden

Gefeliciteerd! Je hebt nu een Google account aangemaakt. Je kunt je nu aanmelden bij Google Analytics om bezoekersinformatie van je website te meten.

Google Analytics account instellen

Ga naar Google Analytics en log in. Klik op de knop “Aanmelden” om te beginnen met Google Analytics.

Kies een voor een duidelijke accountnaam. In de meeste gevallen vul je hier jouw bedrijfsnaam in. Dat maakt het makkelijk om later het juiste account terug te vinden.

Wanneer je een accountnaam hebt gekozen kun je je eerste property instellen. Vul je websitenaam en website-url in en maak je keuze uit de branchecategorieën.

Belangrijk n.a.v. het AVG beleid: Zorg dat je zo min mogelijk gegevens met Google deelt! Google wil, vanzelfsprekend, zoveel mogelijk van jou en jouw bezoekers te weten komen. Hoewel het interessant kan zijn om bijvoorbeeld achter het geslacht en de leeftijd van je bezoekers te komen, blijft dit natuurlijk gevoelige informatie. We raden het onze klanten daarom in de meeste gevallen af om deze data te verzamelen. Zet de checkboxes voor gegevens delen dus uit.

Alles goed ingevuld? Klik dan op “Tracking-ID ophalen” en accepteer eerst de servicevoorwaarden van Google om door te kunnen gaan.

Property Dashboard

Als je de voorgaande stappen succesvol hebt doorlopen kom je nu in het property dashboard terecht. Hier zie je o.a. jouw Tracking-ID en algemene sitetag. Deze kun je aan jouw website toevoegen om bezoekers te kunnen meten. Let op: zonder deze tag wordt er dus nog niets gemeten!

Problemen met het integreren van Google Analytics in jouw website? Neem contact met ons op en we helpen je graag!

Delta IT toevoegen aan gebruikers

Door ons aan jouw Google Analytics account te koppelen kunnen wij met je meekijken. We kunnen dan bijvoorbeeld de juiste Tracking-ID zien om Analytics te koppelen aan jouw website of filters aanmaken zodat bots worden uitgesloten van het verkeer.

Klik op het tandwieltje rechts onderin het scherm. Je opent nu het beheerders-dashboard. Vervolgens klik je op gebruikersbeheer om de huidige gebruikers te zien. Indien je zojuist een nieuwe account hebt aangemaakt zal hier maar één gebruik instaan, jezelf dus.

Rechts bovenaan in het scherm zie je een blauwe button met een plusje. Klik hierop om een gebruiker toe te voegen aan je account. Vul bij E-mailadressen gijs@deltait.nl in en zorg voor voldoende rechten.

Je kunt ons op ieder gewenst moment verwijderen uit je account, om wat voor reden dan ook. Let er dan wel op dat we niets meer kunnen zien of wijzigen als dat nodig is.

Kunnen jullie niet gewoon zelf Analytics voor mij aanmaken?

Dat kan zeker, maar dat is voor jou minder handig. Wanneer je zelf een Google account aanmaakt en jezelf aanmeld bij Google Analytics blijft de data altijd van jou. Als wij dit zelf doen betekend dit dat alle data onder ons eigen account staat. Voor ons geen probleem, maar het is natuurlijk jouw data.

Middels dit artikel proberen we het voor iedereen zo gemakkelijk mogelijk te maken om te starten met Google Analytics. Het kost een paar minuten van je tijd, maar dat is eenmalig.

Mocht je er tijdens het aanmaken van je Google Analytics property niet uitkomen dan kun je ons altijd bellen op 0499 790 422, of een e-mail sturen naar info@deltait.nl.