Delta IT

Uw partner in succesvolle online oplossingen

Wat is een URL?

URL, een afkorting die je waarschijnlijk vaak tegen bent gekomen op het web. Maar wat is een url nou eigenlijk? URL staat voor Uniform Resource Locator. Een URL is het ‘adres’ van jouw website of een pagina binnen de website. Via dit adres kunnen mensen de pagina’s van jouw website bereiken.

Een voorbeeld van een URL: https://www.deltait.nl

Dit is het adres naar de homepagina van onze website. Wanneer je deze URL in de adresbalk van je browser invult, zal je zien dat je op onze homepagina uitkomt.

Wat is een goede URL structuur?

In principe doet een URL z’n werk wanneer alle pagina’s bereikbaar zijn. Toch zijn er, vooral vanuit SEO oogpunt, stappen die je kunt maken voor het opbouwen van een goede URL structuur. Zoekmachines zijn constant bezig met het proberen te begrijpen van jouw pagina’s. Wanneer je goed wil scoren in Google en andere zoekmachines, wil je het ze zo gemakkelijk mogelijk maken. Bekijk daarom eens onderstaand voorbeelden:

URL zonder indicatie over het onderwerp van de pagina
www.domeinnaam.nl/?p=365

URL mét onderwerp in het adres verwerkt
www.domeinnaam.nl/wat-is-een-url/

Als je kijkt naar deze voorbeelden is het bij voorbeeld 1 niet direct duidelijk waar de pagina over gaat. Je zal de URL dus moeten bezoeken om daar achter te komen. Bij voorbeeld 2 is het aan het adres al meteen duidelijk waar de pagina over gaat. Dit maakt het voor Google ook veel makkelijker om achter het onderwerp van de pagina te komen. En dat geeft voordeel in de zoekresultaten.

Kan ik een URL zonder problemen wijzigen?

Wanneer je een website met Content Management Systeem (CMS) hebt, kun je vaak heel gemakkelijk de URL van een pagina wijzigen. Maar is dit wel zo’n goed idee? Kan dit zomaar?

Wanneer je een URL aan wil passen moet je er rekening mee houden dat de ‘oude’ URL als link op andere websites kan staan. Pas je de URL aan, dan werken deze links niet meer en komen mensen op een 404 error pagina uit. Dat is natuurlijk zonde!

Wat je kunt doen om bezoekers alsnog naar de juiste nieuwe URL te leiden is het toevoegen van een redirect. Een redirect is als het ware een verwijzing van de oude URL naar de nieuwe. Dit zorgt ervoor dat je geen bezoekers onnodig kwijtraakt.

Hulp nodig met de URL structuur van jouw website?

We denken graag met je mee. Heb je hulp nodig bij het opbouwen van een logische URL structuur? Of heb je interesse in het laten bouwen van een website voor jouw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.